Torben Larsen: Hvor bliver kravene til bæredygtighed af? 

Det burde være bygherren og ikke stålproducenten, der efterspurgte mere bæredygtige materialevalg. Det er desværre ikke helt realiteten, fortæller direktør, Torben Larsen, i en artikel fra Metal Supply. 

Det kommer gang på gang bag på Give Steels direktør, Torben Larsen, at han og virksomheden ikke bliver mødt med flere krav om at vælge såkaldt low-carbon stål, som har et mindre CO2-aftryk end konventionelle alternativer. 

Det er blandt andet i forbindelse med store eller offentlige byggerier, at han oplever udfordringen, selv om Give Steel skubber på: 

”Vi oplever med forskellige offentlige byggerier, at selv om vi spørger i salgsfasen både to og tre gange, om man vil overveje mere bæredygtigt stål, så vil man ikke bruge penge på det. Der tænker jeg alligevel: Det er lidt vildt. Staten burde jo gå foran”, siger Torben Larsen til Metal Supply

Bygherren bør stille krav til bæredygtighed 
Det er ifølge Give Steel den enkelte bygherre, der står med nøglen til at skubbe byggeriet i en mere bæredygtig retning. 

De krav, som bygherren stiller i en eventuel udbudsfase eller som led i en tilbudsgivning, er nemlig styrende for resten af projektet. Hvis man i denne fase fokuserer mest på pris og leveringstid, vil man ofte ende i en situation, hvor det kommer til at trumfe de klimamæssige hensyn. 

Et simpelt, men effektivt modtræk til denne kedelige tendens er, at bygherren fra starten stiller konkrete krav til bæredygtighed, så det bliver til et afgørende parameter på linje med pris og tidshorisont, når der skal bygges nyt. Kun på den måde kommer vi i gang med at bygge mere bæredygtigt. 

Derudover er det en fordel at involvere stålproducenten langt tidligere i processen, så parterne i fællesskab kan producere, levere og montere stålkonstruktioner med så lavt et CO2-aftryk som muligt. 

Give Steels tilgang til at minimere stålkonstruktioners CO2-aftryk 
Der er to væsentlige måder, man kan sænke CO2-aftrykket på en stålkonstruktion:  

  1. Optimering af konstruktionens råvarer. Ved at vælge low-carbon stål kan man typisk sænke CO2-aftrykket markant. 
  1. Optimering af konstruktionens design, så tonnagen minimeres. 

Mere bæredygtige råmaterialer 
Stål er et cirkulært materiale, der kan genanvendes uendeligt – uden at miste sin høje kvalitet. Ved at vælge stålkonstruktionens råvare med omhu, kan man opnå meget høje CO2-reduktioner. 

Gennem scenarie-sourcing på det enkelte projekt undersøger Give Steel muligheden for low–carbon-alternativer til den konventionelle stål. Prisen på low-carbon stål afhænger i høj grad af markedet, og hvilke stålelementer stålkonstruktionen består af. 

I 2023 solgte Give Steel ca. 9000 tons low-carbon stålkonstruktioner, hvilket gav en gennemsnitlig CO2-besparelse på omkring 40%. Den gennemsnitlige merpris for low-carbon stål var dog kun 5-10% sammenlignet med standardscenarierne. Der er derfor en stor CO2-besparelse at hente for en forholdsvis lille merpris ved at vælge low-carbon stål frem for konventionelt stål.

CO2-optimeret konstruktionsdesign 
Som producerende ingeniørvirksomhed er Give Steel specialister i at skabe CO2-optimeringer gennem konstruktionsdesign. Jo mindre stål, jo mere CO2 kan der spares.  

Der er mange parametre, der spiller ind, når en bygnings konstruktionsdesign skal designes. Fra bygningens højde til fastlagte standarder for snelast og kalkulationer for påvirkning af vind i henhold til bygningens geografiske placering. Konstruktionsteknisk er kunsten at udnytte stålets styrke maksimalt i bygningens design, så tonnagen til den specifikke bygningskonstruktion minimeres. 

Derfor handler det om at regne skarpt. Overdimensionering er et generelt brancheproblem, der fører til et overforbrug af råmaterialer og ressourcer og dermed påfører bygherre et helt unødvendigt CO2-aftryk. 

Tøv ikke med at kontakte vores specialister, som sidder klar til at hjælpe, hvis du har spørgsmål eller et konkret projekt, hvor Give Steel kan hjælpe med at sænke CO2-aftrykket på stålkonstruktionen.  

Ring på vores hovednummer for at sætte gang i den indledende dialog: +45 75 73 12 18.