Isfjordscentret på Grønland vinder Dansk Stålpris 2022

Ilulissat Isfjordcenter, der ligger 250 km nord for polarcirklen med udsigt til indlandsisen, er vinder af Dansk Stålpris 2022. Give Steel har leveret 322 tons til centerets stålkonstruktion, der er monteret og fastgjort direkte i fjeldet og har en spektakulær form som en fugls vingefang i landskabet.

Dansk Stålpris, der fejres hver andet år og hylder et enestående projekt med et markant dansk islæt på Dansk Ståldag, afholdes af Dansk Stålinstitut. Vi er stolte over at være en del af projektet, som også er et markant og vigtigt dansk byggeri der skal fremme global bæredygtighed. Isfjordscentret er det nye formidlingscenter for turister på Grønland og danner rammerne for et mødested for verdens førende klimaforskere og statsledere.

Arkitekt Dorte Mandrup har tegnet konstruktionen som en enkel, vredet struktur, der ligger som et let og smukt vingefang ved Isfjorden – som ”en sneugles flugt gennem landskabet”. Konstruktionen er projekteret af Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S og Give Steel har lavet arbejdstegninger. Stålkonstruktionen består af 52 individuelt formede stålrammer, der udgør husets skelet, og hver især har en vægt på omkring 8.000 kilo.

Alle stålrammerne er udført med individuel geometri grundet de dobbelt krumme tage og facader, hvilket har stillet store krav til præcisionen i modelleringen samt udførelsen. Den unikke arkitektur og krævende stålkonstruktion stillede store krav til et meget tæt tværgående samarbejde mellem arkitekt, ingeniører og Give Steel som stålleverandør. Grundet den komplekse geometri på bygningen er der ikke to ens elementer i hele stålkonstruktionen.

”Med vores byggerier i Realdania By & Byg vil vi gerne vise nye veje. Det er i høj grad lykkedes med Isfjordscentret og en stålløsning, der er godt tænkt og flot udført. Konstruktionen er kompleks og kompliceret, og det har krævet mange beregninger at få de bærende konstruktioner til at passe sammen på millimeter. Det er lykkedes i kraft af godt holdarbejde mellem håndværkere, ingeniører, entreprenører, arkitekter og bygherre. Vi er stolte over i fællesskab at modtage Dansk Stålpris 2022”, siger Realdania By & Bygs arkitekt og projektleder Frans Frandsen, som har stået i spidsen for opførelsen af Isfjordscentret.

Læs mere om projektet her https://realdania.dk/nyheder/2022/11/dansk-staalpris-til-isfordscentret

Modtagere af Dansk Stålpris 2022

Bygherre: Realdania By & Byg

Arkitekt: Dorte Mandrup

Landskabsarkitekt: Kristine Jensen

Ingeniør: Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S

Entreprenør: KJ Greenland

Stålentreprenør: Give Steel

Byggeperiode: 2019-2021