Ingeniørpraktikant: ”På byggepladsen lærer jeg, hvad der er gode løsninger.”
Frederik Hansen læser til diplomingeniør på Aarhus Universitet. Han er lige nu i praktik hos Give Steel, hvor han er en del af afdelingen for teknik og projektledelse.
Hvad består dine arbejdsopgaver af?
”Jeg sidder sammen med projektlederne og hjælper til i GSY-afdelingen. Indtil nu har mine opgaver været en blanding af koordinering og hastesager, hvor jeg har talt med speditører og håndteret forskellige produktioner. Jeg har også kigget på statik og beregnet kompositbjælker. Opgaverne har været meget forskellige. Det, jeg generelt bedst kan lide, er at lave beregninger, men de bedste oplevelser under praktikopholdet er, når jeg er med ude på byggepladserne. Det er der, jeg finder ud af, hvad der kan bygges, og hvad der er gode løsninger. På skrivebordet kan noget virke som en god løsning, men i virkeligheden kan det være svært at udføre.”
Hvilke ting var vigtige for dig, da du ledte efter en praktikplads?
”Som ny i branchen tænkte jeg, at al erfaring er god erfaring, da jeg ledte efter en praktikplads. Derfor var det vigtigste for mig at få mest muligt ud af oplevelsen. Jeg ønskede en blanding af kontorarbejde, hvor jeg kunne fordybe mig i beregninger og detaljer, og praktisk erfaring. Det har jeg fundet her hos Give Steel, hvor jeg også har mulighed for at komme med ud på byggepladserne og opleve arbejdet i praksis. Det er en god kombination af det bedste fra begge verdener.”
Hvad forventede du af praktikpladsen inden du startede?
”Jeg fandt praktikpladsen gennem mit netværk og forventede, at det ville blive en udfordring uanset, hvor jeg startede i praktik. Derfor besluttede jeg mig for at give alt fra starten af og håbede, at det nok skulle gå. Jeg var usikker på, hvor meget af teorien fra studiet jeg kunne bruge, og om det ville blive endnu sværere. Ville det være helt håbløst, og blev man kastet ud på dybt vand fra starten? Heldigvis har det indtil videre været meget ligetil, og alt er gået fint. Man får hjælp i starten, og så vokser man langsomt med opgaven.”
Hvordan blev du taget imod af dine nye kollegaer?
”På min første dag fik jeg en rundvisning på kontoret og hilste på alle. Det var meget hyggeligt, og det virkede som om, der var et godt fællesskab. Folk er nemme at komme ind på livet af, og samtalerne handler ikke kun om arbejde og bjælker, for der er også plads til det sociale. Tre uger efter jeg startede, havde vi en pubcrawl med kontoret.”
Hvad har været det mest lærerige i forbindelse med din praktikplads?
”Jeg tror, det mest lærerige har været at forstå, hvad bygbarhed er. Nogle løsninger ser gode ud på papiret, men fungerer ikke i praksis. Det havde jeg ikke tænkt så meget over, inden jeg startede i praktik.”
Hvad har været det sjoveste i forbindelse med din praktikplads?
”Det er svært at vælge, når der er så mange sjove ting. Men hvis jeg skal vælge én ting, må det være at komme ud på byggepladserne.”
På hvilke punkter har du udviklet dig af din praktikplads?
”I starten udviklede jeg mig meget ved at lære alle byggetermerne. Jeg prøvede ting, jeg aldrig havde hørt om før. Hen ad vejen har jeg også lært meget om firmaets processer. Hvordan håndterer vi en opgave fra en kunde, og hvad sker der, indtil kunden får det færdige stålprodukt? Den proces kendte jeg ikke så meget til før, så der har jeg lært en masse.”
Hvis du skulle give tre råd til én, som overvejer at søge en praktikplads her, hvad skulle det så være?
”Først og fremmest, skal man have gåpåmod. Sug al den viden til dig, du kan, for al viden er værdifuld, især den praktiske erfaring, som du ikke kan få på skolebænken. Endelig, stil alle de spørgsmål, du har. Folk er villige til at hjælpe dig.”
Hvorfor ville du anbefale andre at søge praktikplads hos Give Steel?
”Et stort plus er kollegaerne. Der er altid nogen at gå til – både hvis man vil snakke i pausen og har brug for hjælp til en opgave. Arbejdsopgaverne er også rigtig gode, fordi vi kan komme ud på byggepladserne og se tingene i praksis, men også sidde på kontoret og lave beregninger. Det er en god blanding af det hele. Og så er kantinen også rigtig god!”